Antylopa Gnu (Connochaetes taurinus)

Antylopa Gnu (Connochaetes taurinus)
To jedne z najliczniejszych afrykańskich antylop. Należą do wielkich ssaków parzystokopytnych. Żyją tylko w Afryce. Istnieją dwa gatunki gnu - gnu brunatne, zwane też biało-brodym, i gnu pręgowane, czyli pasiaste.

Gnu pręgowane

Gnu pręgowane jest większe niż jego krewniak. Ma jakby pudełkowy łeb z wielkimi, krętymi rogami, które jak u krów rozchodzącą się na boki, oraz sztywną, czarną grzywę. Zarówno samce, jak i samice gnu mają rogi. Nazwa gatunku pochodzi od futra w kolorze niebieskawoszarym. Ciemnobrązowe pasy biegną od karku do tułowia.

Gnu brunatne

Ten gatunek w naturze występuje na obszarze sawann w południowej Afryce. Jego futro jest ciemnobrązowe, niemal czarne. Wyróżniają go biały ogon widoczny z daleka oraz rogi o charakterystycznym kształcie. Poroże rośnie ku przodowi  w kierunku pyska, a potem zakręca w górę, tworząc jakby literę ‘u’. Gnu ma także szczeciniastą grzywę w odcieniach od kremowego do białego, czarną na końcu.

Walka byków

Samce gnu, czyli byki, są zwierzętami terytorialnymi. Dominujące dojrzałe osobniki znakują własne terytorium moczem i pocierają ziemię kopytami. Kiedy dochodzi do spotkania dwóch samców, pochrząkują groźnie, tupią oraz wyrzucają łby i rogi w powietrze. Gdy samiec zdoła objąć panowanie nad obszarem, zwykle daje innym o tym znać, stając prosto, tupiąc w ziemię, przewracając się na grzbie­cie i głośno rycząc. Podobne zachowanie można zaobser­wować w okresie godowym. Niekiedy dwa samce walczą ze sobą o terytorium lub samicę. W takich przypadkach zwierzęta stają naprzeciw siebie na przygiętych kolanach, z głowami przy ziemi. A następnie zderzają się porożami.

Ucieczka przed napastnikami

Na gnu poluje wiele zwierząt, np. lwy, lamparty, gepardy i dzikie świnie. Gdy napastnik jest blisko, gnu ratuje się ucieczką. Młodziutkie gnu są zdolne biec już dwie godziny po narodzinach. Trzymają się blisko matki i starają się nie zgubić czy też nie paść ofiarą jakiegoś drapieżnika.

Nazwa popularna: gnu pręgowane
Nazwa naukowa: Connoaetes taurinus
Występowanie: południowa część Afryki
Rozmiar:  wysokość: około 1,4 m w kłębie
Pożywienie:niskie trawy
Wrogowie: lwy, leopardy, gepardy i ludzie
Status: niskie zagrożenie

Facebook

YouTube

Ciekawostki

Kategorie

Tagi

czy wiesz, że... drapieżniki dzieci jastrzębiokształtne jętki kambr karnawał lód mars modliszki mózg osobowość psychologia ptaki drapieżne ptaki śpiewające sawanna skoczogonki, widłogonki, rybiki skorki turcja umysł ważki widelnice ziemia

Reklama

Fatal error: Cannot use [] for reading in /home/newglob/domains/pociagdonatury.pl/public_html/9e5b5ebee85138b10ad61cd208018696/SeoPilotClient.php(394) : runtime-created function on line 18