Gawron (Corvus frugilegus)

Gawron (Corvus frugilegus)

Gawron występuje w szerokim pasie od Wielkiej Brytanii i Francji, północnych Włoch, Jugosławii i Rumunii po Bałtyk, i dalej na wschód aż do Azji Środkowej i Wschodniej. W Polsce jest średnio li­cznym, a lokalnie licznym gatunkiem lęgowym niżowej części kraju. W zimie nocuje w koronach wysokich drzew, w dużych stadach. Ra­no grupy gawronów wylatują daleko na żerowiska, na pola i łąki. Wieczorem powracają tą samą trasą na noclegowisko. Często żerują również w miastach. Do miejsc lęgowych powracają w marcu. Okres lęgowy trwa od marca do kwietnia. Wyprowadzają jeden lęg w roku. Gawron lubi tereny o otwartym krajobrazie. Występuje na nizinnych polach i łąkach z rozproszonymi laskami, grupami drzew lub zarośla­mi wzdłuż strumieni. Zakłada gniazda również na brzegach lasów lub w parkach i na cmentarzach. Gawron gnieździ się w koloniach. Na jednym drzewie może znajdować się wiele gniazd. W marcu gawrony naprawiają stare gniazda lub budują nowe z ułamanych gałązek, gli­ny, mchu, korzonków i suchej trawy. Gniazdo buduje samica i sa­miec. Gdy jedno z nich odlatuje po budulec, drugie często pozostaje przy gnieździe, ponieważ budulec bywa kradziony przez inne gawro­ny. Samica składa 3 - 5 zielonkawych, brązowo plamkowanych jaj, które wysiaduje przez 16-18 dni, a samiec regularnie przynosi jej po­karm. W pierwszych dniach po wykluciu się piskląt samica rzadko opuszcza gniazdo i jest nadal karmiona przez samca. Pokarm przy­noszą oboje rodzice w specjalnej torbie podgardla. Karmienie piskląt zajmuje około 30 dni. Pożywienie gawronów jest bardzo zróżnicowa­ne. Zjadają owady, dżdżownice, ślimaki, małe ssaki, często padlinę, ziarno różnych zbóż, resztki ziemniaków, jagody itp. W noclegowiskach można znaleźć zwrócone resztki pokarmu. Gawron odlatuje w październiku. Ptaki ze środkowej Europy odlatują na zachód, do miejsc gdzie żyją populacje osiadłe.

gawron na kamieniu na piasku

Gawrona można łatwo odróżnić od wrony po całkowicie czarnym ubarwieniu z silnym purpurowo-niebieskim połyskiem. U ptaków dorosłych wyraźna jest biaława, naga skóra wokół podstawy dzioba. Młode przed ukończeniem pierwszego roku życia mają podstawę dzioba pokrytą piórami. Gawron ma jeszcze inne charakterystyczne cechy - wysmukły i bardziej wydłużony dziób, oraz „nogawice“ - zmierzwione pióra pokrywające nogi. Pióra wierzchu głowy są szerokie, z zaokrąglonymi końcami. Osobniki obu płci wyglądają podobnie.

Facebook

YouTube

Ciekawostki

Kategorie

Tagi

czy wiesz, że... drapieżniki dzieci jastrzębiokształtne jętki kambr karnawał lód mars modliszki mózg osobowość psychologia ptaki drapieżne ptaki śpiewające sawanna skoczogonki, widłogonki, rybiki skorki turcja umysł ważki widelnice ziemia

Reklama

Fatal error: Cannot use [] for reading in /home/newglob/domains/pociagdonatury.pl/public_html/9e5b5ebee85138b10ad61cd208018696/SeoPilotClient.php(394) : runtime-created function on line 18