Guziec (Phacochoerus)

Guziec (Phacochoerus)
Guziec jest jedyną dziką świnią, która przystosowała się do życia na sawannie. Ma wielką głowę z grubymi ochronnymi naroślami skórnymi po obu stronach. Para wielkich narośli jest umieszczona tuż między oczami a kłami, Samiec guźca ma jeszcze dwie mniejsze narośle. Jego pysk o wydłużonym kształcie jest uzbrojony w dwie pary kłów. Szorstka grzywa rozciąga się od szczytu łba do środkowej części grzbietu. Rodzina guźców składa się z samicy i jej młodych. Natomiast samce żyją same lub w małych grupach kawalerskich. Samce nie mają silnego instynktu terytorialnego, ale walczą ze sobą zaciekle w okresie godowym.

Nazwa popularna: guziec
Nazwa naukowa: Phacochoreus africanus
Występowanie: Afryka
Rozmiar:  długość: 1-1,15 m waga: 50-150 kg
Pożywienie: trawa, kora, korzenie, owoce leśne, jajka, marwe ptaki, małe ssaki, gady i ptaki
Wrogowie: lwy, lamparty, hieny i ludzie
Status: niskie zagrożenie - w stanie dzikim żyje wielu przedstawicieli tego gatunku

Facebook

YouTube

Ciekawostki

Kategorie

Tagi

czy wiesz, że... drapieżniki dzieci jastrzębiokształtne jętki kambr karnawał lód mars modliszki mózg osobowość psychologia ptaki drapieżne ptaki śpiewające sawanna skoczogonki, widłogonki, rybiki skorki turcja umysł ważki widelnice ziemia

Reklama

Pociagdonatury.pl to portal o przyrodzie, naturze, środowisku - na której można znaleźć informacje na takie tematy jak biologia, fauna i flora, geografia, zjawiska fizyczne, ochrona środowiska, wpływ człowieka na rośliny, zwierzęta i resztę świata. Można nauczyć się tutaj wielu nowych rzeczy, dlatego zachęcamy do śledzenia naszych materiałów nie tylko przez dzieci, ale i dorosłych.
Portal przyrodniczo-edukacyjny. Copyright © 2015 Portal pociagdonatury.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.