Hiena (Crocuta crocuta)

Hiena (Crocuta crocuta)
Hiena jest najbardziej znanym mięsożercą na afrykańskich sawannach. Wyróżnia się cztery gatunki hien - cętkowaną, pręgowaną, brunatną i protela. Spośród nich najbardziej znana i najbardziej rozpowszechniona jest hiena cętkowana.

Kilka faktów

Hieny mogą mieć różne ubarwienie: jasno- lub ciemno­brązowe czy nawet szare - w zależności od gatunku. Charakteryzują się zwartą budową ciała i małą głową.

Mają bardzo mocne szczęki, które miażdżą nawet największe i najtwardsze kości. Kończyny przednie hien są dłuższe od tylnych. Zwierzęta te są bar­dzo inteligentne, co można stwierdzić, obserwu­jąc ich sposób polowania. Wbrew powszechnej opinii nie wszystkie hieny żywią się padliną. Tylko hiena brunatna i pręgowana należą do prawdziwych padlinożerców. Hiena cętkowana jest dobrym myśliwym, podczas gdy protel żywi się insektami.

Życie w klanie

Hieny cętkowane żyją w wielkich klanach składających się nawet ze 100 osobników. Stadu przewodzi dominująca samica. W odróżnieniu od innych gatunków zwierząt samica hieny jest większa od samca. ^Liczebność stada zależy od dostępności pożywienia. Im jest go więcej, tym większe są grupy. Hieny zaciekle bronią swego terytorium, mogą być wtedy bardzo agresywne.

Lwy przeciw hienom

Lwy i hieny są dla siebie największymi wrogami. Lwy często wkraczają na terytorium hien, aby upolować ich mfode. W obliczu takiego zagrożenia hieny zbijają się w grupę i tworzą ścianę przed kryjówkami. Podnoszą też do góry ogony, jeżą sierść na grzbiecie i wydają przy tym charakterystyczny głos - hieni chichot. Jeśli stado jest nieliczne, próbuje w ten sposób powstrzymać Iwy. Jeśli jednak zwierząt jest więcej, niektóre osobniki atakują Iwy od tyłu, gryząc je w ogony i zady.

Inteligentni myśliwi

Hieny cętkowane są bardzo sprytnymi myśliwymi. Sposób polowania wybiera­ją w zależności od dostępności pożywienia i rodzaju zwierzęcia, które ataku- \ ją. W miejscach, gdzie pożywienia jest niewiele, klany są małe, składają się $ zwykle z 7 do 10 osobników. W takiej sytuacji hieny polują pojedynczo na małą zwierzynę. Gdy jednak pożywienia jest dużo, wybierają strategię stadną. Metoda polowania zależy również od rozmiaru i typowych zachowań ofiary. W przypadku gnu hieny tworzą małe grupy. Jeden osobnik wbiega w stado pasących się gnu i stara się je rozproszyć. Następnie obiera za cel najsłabszą antylopę i rzuca się za nią I X w pogoń. Po chwili dołącza się reszta stada. Hieny starają się zmęczyć ofiarę długim biegiem, zanim zadadzą śmiertelny cios.

Nazwa popularna: hiena cętkowana
Nazwa naukowa: Crocuta crocuta
Występowanie: Afryka
Rozmiar:  długość: 1,2-1,5 m waga: 40-75 kg
Pożywienie: gnu, gazele, zebry i inne ssaki parzystokopytne
Wrogowie: lwy i ludzie
Status: niskie zagrożenie

Facebook

YouTube

Ciekawostki

Kategorie

Tagi

czy wiesz, że... drapieżniki dzieci jastrzębiokształtne jętki kambr karnawał lód mars modliszki mózg osobowość psychologia ptaki drapieżne ptaki śpiewające sawanna skoczogonki, widłogonki, rybiki skorki turcja umysł ważki widelnice ziemia

Reklama

Fatal error: Cannot use [] for reading in /home/newglob/domains/pociagdonatury.pl/public_html/9e5b5ebee85138b10ad61cd208018696/SeoPilotClient.php(394) : runtime-created function on line 18