Orzechówka (Nucifraga caryocatactes)

Orzechówka (Nucifraga caryocatactes)

Ptak ten występuje w ciągłym, szerokim pasie od Skandynawii przez Syberię do Japonii. W Europie można ją spotkać w odizolowanych areałach w górskich lasach iglastych. Ostatnio rozprzestrzenia się również w lasach iglastych na niżej położonych terenach. W Polsce występuje nielicznie w górach i w północno-wschodniej części kraju. Orzechówka w okresie lęgowym jest ptakiem bardzo cichym, a jej obecność często nie jest zauważana. Głos orzechówki przypomina głos sójki - wydaje drażniące „kerr-kerr“, dochodzące głównie z wierzchołków drzew. Okres lęgowy trwa od marca do kwietnia. Gniazdo zaczyna budować w marcu, gdy lasy są jeszcze pokryte śnie­giem. Uczestniczą w tym oba ptaki. Gniazdo najczęściej jest umiesz­czane w gęstych gałęziach drzew iglastych, zwykle blisko pnia. Orze­chówki łamią gałązki, zwykle świeże, i wykorzystują je do budowy podstawy gniazda. Na niej układają warstwę zbutwiałego drewna, czasem łączonego z porostami. Wnętrze gniazda wyściełają suchymi trawami, mchem i czasem piórami. Składają 3-4 jaja. Są one zielon­kawe i pokryte brązowymi plamkami. Samica wysiaduje je sama przez 16-18 dni. W tym czasie karmi ją samiec. Karmienie piskląt w gnieździe trwa 23-25 dni i biorą w tym udział oboje rodzice. Młode po wylocie z gniazda pozostają z rodzicami. Orzechówka żywi się głównie pokarmem roślinnym - lubi nasiona limby i innych drzew iglastych, bukiew, orzechy leszczyny i żołędzie. Orzechy przytrzymuje nogą i rozbija je dziobem. Orzechówka zjada również owady, dżdżownice, a sporadycznie jej ofiarą padają pisklęta i jaja. Podobnie jak inne krukowate orzechówki chowają nasiona w kryjówkach. Mają dobrą pamięć i znajdują większość swoich magazynów. Orzechówki są ptakami osiadłymi, koczującymi i inwazyjnymi. Jesienią i zimą mogą odlatywać na południe lub przenosić się z terenów górskich do miejsc, w których nigdy przedtem nie były spotykane - do miejskich parków i ogrodów, w których wyszukują orzechy leszczyny.

mama ptak i młode pisklęta w gnieźnie

Orzechówka jest mniejsza od sójki, lecz ma dłuższy, mocniejszy dziób. Osobniki obu płci są identycznie ubarwione - intensywnie brązowe z podobnymi do kropelek, białymi plamkami, których nie ma jedynie na wierzchu głowy, skrzydłach i ogonie. Ogon jest zakończony białym paskiem. Młode są wyraźnie jaśniejsze, z mniejszą liczbą białych plamek. Europę zamieszkujeorzechówka krótkodzioba (Nucifraga caryocatactes caryocatactes), o silnym, krótkim dziobie i wąskim (15-25 mm) białym pasku na sterówkach. Syberyjska orzechówka długodzioba (Nucifraga caryocatactes macrorhynchos) spotykana jest w tajdze syberyjskiej, lecz można ją obserwować w Europie, podczas inwazji spowodowanych niedostatkiem nasion limby, które są jej głównym pożywieniem. Ma ona węższy i dłuższy dziób oraz szerszy (25-33 mm) biały pas na sterówkach. Iglaste lasy Ameryki Północnej są ojczyzną pokrewnego gatunku - Nucifraga columbiana.

Facebook

YouTube

Ciekawostki

Kategorie

Tagi

czy wiesz, że... drapieżniki dzieci jastrzębiokształtne jętki kambr karnawał lód mars modliszki mózg osobowość psychologia ptaki drapieżne ptaki śpiewające sawanna skoczogonki, widłogonki, rybiki skorki turcja umysł ważki widelnice ziemia

Reklama

Fatal error: Cannot use [] for reading in /home/newglob/domains/pociagdonatury.pl/public_html/9e5b5ebee85138b10ad61cd208018696/SeoPilotClient.php(394) : runtime-created function on line 18