Sęp (Neophron percnopterus)

Sęp (Neophron percnopterus)
Sępy są dużymi ptakami drapieżnymi, które żywią się padliną. Mimo że uważa się je za drapieżniki, sępy rzadko same zabijają zwierzęta. Ich nogi są zbyt słabe, a szpony zbyt tępe, aby pochwycić żywą zwierzynę.

Padlina jako pożywienie

Sępy świetnie się przystosowały do trybu życia padlinożerców. Świadczy o tym wiele różnych cech. Głowy ptaków, a czasami nawet szyje są nieopierzone, co ma ogromne znacznie. Ptaki w czasie żerowania zanurzają głowę w martwe i rozkłada­jące się ciała. Gdyby głowa i szyja były pokryte piórami, czyszczenie ich okazałoby się bardzo trudne, co mogłoby skutkować infekcjami. Sępy mają także wyśmienity wzrok, dzięki któremu już z daleka dostrzegają padlinę. Niektóre sępy mocnymi dziobami zrywają skórę z padliny.

Wspomagany lot

W odróżnieniu od innych latających ptaków ciało sępa jest ciężkie. Dlatego sępy mają wielkie, szerokie skrzydła, które pomagają im się wznieść w powietrze. Niemniej jednak większość z nich, aby wzbić się do lotu, wykorzystuje ruchy gorącego powietrza. Ptaki te występują zwykle na suchych, otwartych prze­strzeniach. W takich rejonach, gdy wzrasta temperatura, nagrzane powietrze tuż nad ziemią się wznosi, tworząc prądy termiczne. Sępy starają się szybować wokół prądu, a gorące powietrze podtrzymuje je w locie.

Rozbić skorupkę

Sępy żywią się padliną, ale nie oznacza to, że nigdy nie polują w poszukiwaniu pożywienia. Niektóre z większych gatunków zabijają małe ptaki i gryzonie. Sępy palmojady żywią się owocami palmy i meduzami. Jeszcze inne na płytkich wodach polują na ryby. Najbardziej interesujący drapieżnik to ścierwnik biały. Jest znany z tego, że potrafi rozbić twardą skorupę strusich jaj. W tym celu ciska nimi o skały lub zrzuca na nie kamienie. Jeśli ptak opodal nie dostrzega żadnego kamienia, udaje się na poszukiwania. Gdy znajdzie odpo­wiedni odłamek, przynosi go w dziobie i zrzuca na jajo z wielką siłą.

Usuwanie odpadów

Sępy są głównie padlinożercami: żywią się martwymi zwierzę­tami. W ten sposób pełnią istotną funkcję w środowisku - dbają o jego czystość. Gdyby nie sępy, ciała martwych zwierząt gniłyby i zatruwały środowisko. Doprowadziłoby to do rozprzestrzenienia się chorób i zakażeń. Na żerowaniu sępów korzystają bezpośrednio również ludzie. Garbarze, rzemieślnicy i kolekcjonerzy kości dzięki tym ptakom mają zupełnie za darmo doskonale  oczyszczone kości

Nazwa popularna: ścierwnik biały
Nazwa naukowa: Neophron percnopterus
Występowanie: Afryka, południowa Europa Bliski Wschód i Indie
Rozmiar:  długość: 85 cm szerokość skrzydeł: 120 cm
Pożywienie: padlina i jaja ptaków
Wrogowie: ludzie, którzy uważają sępy za zagrożenie i dlatego je zabijają
Status: niskie zagrożenie - w swoim środowisku występują w dużej liczbie

Facebook

YouTube

Ciekawostki

Kategorie

Tagi

czy wiesz, że... drapieżniki dzieci jastrzębiokształtne jętki kambr karnawał lód mars modliszki mózg osobowość psychologia ptaki drapieżne ptaki śpiewające sawanna skoczogonki, widłogonki, rybiki skorki turcja umysł ważki widelnice ziemia

Reklama

Fatal error: Cannot use [] for reading in /home/newglob/domains/pociagdonatury.pl/public_html/9e5b5ebee85138b10ad61cd208018696/SeoPilotClient.php(394) : runtime-created function on line 18