Sokół wędrowny (Falco peregrinus)

Sokół wędrowny (Falco peregrinus)

Sokół wędrowny ma na głowie charakterystyczny „kaptur” obejmujący wierzch głowy, po­tylicę i szerokie, czarne „wąsy”. Sięga on aż pod oczy i wy­raźnie odznacza się od białych policzków ptaka. Podgardle i broda są białawe z czarny­mi cętkami. Samce i samice mają podobne upierzenie: łupkowo-szare do niebieskawoszarego w górnej części grzbietu i na skrzydłach, bladoszare z czarnymi prążkami na spodniej części skrzydeł i na brzuchu. Samica jest ciemniej­sza i ma szersze pasmo na brzuchu.

Upierzenie młodych jest brą­zowe w tych miejscach, gdzie u dorosłych sokołów wędrow­nych występuje upierzenie sza­re. Brzuch także wygląda ina­czej - jest żółtawobiały lub żółtawobeżowy z nieregularnymi cętkami, większymi na bokach.

Skrzydła sokoła wędrownego wyglądają tak, jak u całej rodziny sokołowatych - są raczej wąskie i spiczaste, bardzo wydłużone na końcach, dość szerokie u nasa­dy. Złożone skrzydła mają kształt trójkąta. Jak na przedstawiciela rodziny Falconidae ogon jest dość krótki. Tułów krępy z szero­ką, wypukłą piersią. Długie skoki sokoła wędrownego u dorosłego osobnika są jaskrawożółte.

U młodego ptaka zaś są błękitnawoszare, a następnie zielonkawożółte. Aż po ostrogę pokryte są długimi piórkami nazwanymi ‘portkami’, które zasłaniają skoki w locie i poprawiają aerodynamikę. Głowa tego drapieżnego ptaka nie jest duża. Groźne spojrzenie dużych, ciemnych oczu podkreśla wydatny łuk brwiowy. Sokół wędrowny ma przenikliwe spojrzenie. Podobnie jak u wielu ptaków jego słuch i węch nie są najlepiej rozwiniętymi zmysłami.

‘Woskówka’ – rodzaj grubej pochewki z nagiej skóry, pokrywająca nasadę dzioba ptaków drapieżnych, u młodych sokołów jest błękitno-szara, u dojrzałych ptaków – jaskrawożółta. Choć wyglądem samiec i samica różnią się nieznacznie, dymorfizm płciowy jest silnie zaznaczony w ich wielkości. Z zebranych danych wynika, ze samica jest 15-20%  większa od samca. Złożone skrzydło samca ma średnio długość 309mm, samicy zaś 356mm. Samica waży średnio 1112g, samiec 666g. Ten dymorfizm zaznacza się już u młodych sokołów wędrownych.

Niektóre podgatunki

Znanych jest piętnaście podgatunków Falco peregriuns, występujących na całym świecie, różniących się wielkością i odcieniem upierzenia. Falco peregrinus calidus, zamieszkujący obszary od Japonii po Rosję i jego odpowiednik Falco peregrinus tundrius z arktycznej części Ameryki Północnej są większa, cięższe (o około 15%), ich upierzenie jest jasnoszare. Falco peregrinus brookei, występujący nad Morzem Śródziemnym po południowo-zachodnią Azję jest nieco mniejszy (średnio 0 5%), ciemniejszy, z rudawo zabarwioną piersią intensywnie pręgowanym spodem.

sokół podcxzas jedzenia

Opis

Dziób

Sokół z rodzaju Falco nie ma mocno rozwiniętego dzioba. Szczęka jest bardzo silnie zagięta, koniec górnej części dzioba ostry, a krawędzie tnące. Od spiczaste­go czubka dzioba  nieco ku tyłowi na każdej z krawędzi występuje trójkątny wzgórek zwany „zębem”. Spełnia on rolę ostrza, którym sokół oddziela od siebie kręgi szyjne ofiary. Nasada dzio­ba pokryta jest nagą, bardzo wrażliwą skórą - jest to woskówka, w obrębie której znajdują się nozdrza. Po kolorze woskówki można określić wiek ptaków.

Oko

Sokół wędrowny ma znakomity wzrok, dzięki któremu może zobaczyć zdobycz z odległości wieluset metrów. Oko jest du­że, ciemne, otoczone pierścieniem nagiej skóry - obwódką oka - cytrynowożółtą u osobnika dorosłe­go i szaroniebieską u młodego. Silnie rozwinięty łuk brwiowy, który chro­ni oko nadaje jedno­cześnie sokołowi dzi­ki i dumny wygląd.

Mięśnie

Podczas wznoszenia się mięśnie skrzydło­we kurczą się zmuszając kość ramienną, a więc i całe skrzydło do uniesie­nia się w górę. Kiedy skrzydło jest opusz­czane kurczą się mię­śnie skrzydłowe pociągając kość ramienną ku dołowi.

Łapy

Łapy sokoła wędrow­nego mają cztery palce. Tylny palec (kantak) ma bardzo dobrze rozwinięty szpon, wyraźnie łu­kowato wygięty, mocny i ostry. Od­grywa on ważną rolę w chwytaniu zdoby­czy. Kiedy sokół leci z pełną prędkością, uderza kantakiem w grzbiet ofiary i roz­cina go jak sztyle­tem.

Facebook

YouTube

Ciekawostki

Kategorie

Tagi

czy wiesz, że... drapieżniki dzieci jastrzębiokształtne jętki kambr karnawał lód mars modliszki mózg osobowość psychologia ptaki drapieżne ptaki śpiewające sawanna skoczogonki, widłogonki, rybiki skorki turcja umysł ważki widelnice ziemia

Reklama

Fatal error: Cannot use [] for reading in /home/newglob/domains/pociagdonatury.pl/public_html/9e5b5ebee85138b10ad61cd208018696/SeoPilotClient.php(394) : runtime-created function on line 18