Struś (Struthio camelus)

Struś (Struthio camelus)
Strusie to nieloty, które są największymi ptakami żyjącymi na Ziemi. Niemożność latania rekompensują sobie umiejętnością szybkiego biegania. Mogą osiągać prędkość nawet 65 km/h. Zatem strusiesą najszybszymi, zwierzętami dwunożnymi.

Trochę faktów

Struś osiąga wysokość ponad dwóch metrów, jego masa wynosi około 90-135 kg. Dorosły samiec jest przeważnie czarny, podczas gdy samica i młode mają brązowe pióra z jasnymi końcami. Nogi strusia są bardzo mocne. Każda ma dwa palce, jeden z nich jest zakończony wielkim pazurem. Tak jak inne ptaki struś nie ma zębów, wiec nie może żuć poży­wienia. Dlatego połyka małe kamyki, które pomagają: ścierać pokarm w żołądku i tym samym ułatwiają trawienie.

Skrzydła na wszystkie pory roku

Skrzydła strusia, choć nie służą mu do latania, pełnią wiele innych funkcji. W czasie pokazów siły w okresie godowym samiec rozpościera skrzydła i wykonuje specjalny taniec godowy, którym chce zaimponować samicy. Strusie wykorzystują skrzydła również po to, aby zapewnić cień jajom, a następnie młodym. Miękkie pióra chronią ptaki przed ekstremalnymi warunkami pogodowymi. W [ecie struś wachluje nimi i w ten sposób się chłodzi, a zimą przykrywa nimi swoje nagie nogi, aby je ogrzać.

Środki ostrożności

Strusie mają długie szyje, dlatego już z daleka mogą dostrzec niebez­pieczeństwo. Dorosłe osobniki mają niewielu wrogów, ponieważ są agre­sywne i w każdej chwili mocnymi nogami mogą zadać niebezpieczny cios. Ponadto biegają szybciej od większości napastników. Niestety młode strusie często padają ofiarą drapieżników takich jak szakal. Dojrzałe ptaki starają się zwykle odstraszyć napastnika demonstracją siły, tak aby małe mogły uciec, korzystając z zamieszania. Zatem trzepią skrzydłami i biegają we wszystkie strony, wydając dzikie okrzyki. Czasem nawet siadają na ziemi i wzbijają w powietrze tuman kurzu tak długo, aż małe będą bezpieczne.

W grupie

Strusie żyją na obszarach suchych. Wędrują w grupie w poszukiwaniu pożywienia i wody. Stado może składać się z 5-50 osobników. Strusie przemieszczają się czasem także z innymi zwierzętami, takimi jak antylopy czy zebry. Stado prowadzą samiec albo samica. Przewodnik wybiera miejsca na popas i podejmuje wszystkie decyzje.

Nazwa popularna: struś
Nazwa naukowa: Struthio camelus
Występowanie: wschodnie i południowe rejony Afryki
Rozmiari :  wzrost: 2,1-2,7 m waga: 90-135 kg
Pożywienie: owoce, nasiona, liście, insekty, jaszczurki i inne zwierzęta
Wrogowie: ludzie, którzy na strusie polują dla ich przepięknych, wielkich piór
Status: zagrożony

Facebook

YouTube

Ciekawostki

Kategorie

Tagi

czy wiesz, że... drapieżniki dzieci jastrzębiokształtne jętki kambr karnawał lód mars modliszki mózg osobowość psychologia ptaki drapieżne ptaki śpiewające sawanna skoczogonki, widłogonki, rybiki skorki turcja umysł ważki widelnice ziemia

Reklama

Fatal error: Cannot use [] for reading in /home/newglob/domains/pociagdonatury.pl/public_html/9e5b5ebee85138b10ad61cd208018696/SeoPilotClient.php(394) : runtime-created function on line 18