Szablak zwyczajny (Sympetrum vulgatum)

Szablak zwyczajny (Sympetrum vulgatum)

Wygląd: długość 4 cm, rozpiętość skrzydeł 6 cm. Samiec z ciemnoczerwonym odwłokiem. Samica zwykle brązowa, tylko niekiedy ciem­noczerwona. Pewną cechą systematyczną jest pokładełko, ustawione prostopadle do odwło­ka.

Środowisko: wszystkie typy wód stojących: rozlewiska, stawy, starorzecza, jeziora, rowy, ale także powoli płynące wśród łąk strumie­nie. Często poluje daleko od wody. W celu kopulacji i składania jaj powraca jednak nad wodę.

Występowanie: głównie środkowa i północna Europa (na południu kontynentu rzadki), Azja. W górach do 1200 m n.p.m.

Liczebność: w środkowej Europie pospolity i liczny.

Rozród: lata od lipca do października. Kopula­cja rozpoczyna się w locie, ale kończy na podłożu. Samica składa („rozsiewa") jaja do wody lecąc nad nią na wysokości 10-80 cm.

Pokarm:   głównie drobne bezkręgowce,zwłaszcza owady.

Facebook

YouTube

Ciekawostki

Kategorie

Tagi

czy wiesz, że... drapieżniki dzieci jastrzębiokształtne jętki kambr karnawał lód mars modliszki mózg osobowość psychologia ptaki drapieżne ptaki śpiewające sawanna skoczogonki, widłogonki, rybiki skorki turcja umysł ważki widelnice ziemia

Reklama

Fatal error: Cannot use [] for reading in /home/newglob/domains/pociagdonatury.pl/public_html/9e5b5ebee85138b10ad61cd208018696/SeoPilotClient.php(394) : runtime-created function on line 18