Szakal (Canis aureus)

Szakal (Canis aureus)
Na sawannie żyje wiele zwierząt z rodziny psowatych, a wśród nich szakale. W Afryce występują trzy gatunki szakali - złocisty, pręgowany i czaprakowy.

Wszystkie szakale wyglądem przypominają psy. Dzięki długim nogom ^ mogą przemierzać wielkie odległości. Są zwierzętami nocnymi, aktywnymi rankiem i o zmierzchu. Przedstawiciele poszczególnych gatunków różnią się przede wszystkim ubarwieniem. Szakal złocisty jest - piaskowo-brązowy, podczas gdy szakal pręgowany ma po bokach ciemnobrązowe i białe pasy.

Zwyczaje szakali

Szakale żyją przeważnie w parach lub w małych stadach liczących około 6 członków, ale można także spotkać osob­niki samotne. Stado składa się przeważnie z samca, samicy i ich potomstwa. Samiec i samica wiążą się na całe życie. Pary mają silny instynkt terytorialny - potrafią zaciekle bronić swego terenu. Szakale porozumiewają się ze sobą, wydając charakterystyczne dźwięki. Mimo opinii padlinożer­ców zwierzęta te są doskonałymi myśliwymi.

Szakal czaprakowy ma rdzawą sierść z kępą ciemnych włosów na bokach.

Facebook

YouTube

Ciekawostki

Kategorie

Tagi

czy wiesz, że... drapieżniki dzieci jastrzębiokształtne jętki kambr karnawał lód mars modliszki mózg osobowość psychologia ptaki drapieżne ptaki śpiewające sawanna skoczogonki, widłogonki, rybiki skorki turcja umysł ważki widelnice ziemia

Reklama

Fatal error: Cannot use [] for reading in /home/newglob/domains/pociagdonatury.pl/public_html/9e5b5ebee85138b10ad61cd208018696/SeoPilotClient.php(394) : runtime-created function on line 18