Waran (Varanus)

Waran (Varanus)

Sawanny są środowiskiem życia mnóstwa gatunków ssaków i ptaków. Występuje tu również wiele najciekawszych i największych gadów. Wśród nich znajdują się warany.

Sawanny afrykańskie słyną z wielkiej liczby jaszczurek, które na nich żyją. Spośród licznych gatunków największy jest waran stepowy - wielka jaszczurka o masywnym cielsku i grubej skórze. Łatwo można ją poznać po łuskach na tylnej stronie karku, wyglądających jak wielkie pryszcze. Przednie łapy wyposażone w niezwykle ostre pazury waran wykorzystuje do kopania. Długie nogi są świetnie przystosowane do biegania. Jaszczurka ma niebieski język podobny do języka węża. Może poruszać głową we wszystkich kierunkach! Warany, tak jak węże, mogą rozszerzać szczęki, aby dużą ofiarę połknąć w całości. Zwykle żywią się robaka­mi, insektami, ptakami, małymi gadami i gryzoniami. W sezonie deszczowym zjadają mnóstwo poży­wienia, aby w czasie suszy przetrwać dłuższe okresy głodu.

Nazwa popularna: Waran
Nazwa naukowa: Varanus
Występowanie: Afryka
Rozmiar:  długość: 2,5 - 3 m waga: 79-90 kg

Facebook

YouTube

Ciekawostki

Kategorie

Tagi

czy wiesz, że... drapieżniki dzieci jastrzębiokształtne jętki kambr karnawał lód mars modliszki mózg osobowość psychologia ptaki drapieżne ptaki śpiewające sawanna skoczogonki, widłogonki, rybiki skorki turcja umysł ważki widelnice ziemia

Reklama

Fatal error: Cannot use [] for reading in /home/newglob/domains/pociagdonatury.pl/public_html/9e5b5ebee85138b10ad61cd208018696/SeoPilotClient.php(394) : runtime-created function on line 18