Wrona (Corvus corone)

Wrona (Corvus corone)

Wrona zasiedla doliny rzek, skraje lasów, zadrzewienia śródpolne, łąki i pastwiska z pojedynczymi drzewami. Nigdy nie gnieździ się w koloniach jak gawron. Okres lęgowy trwa od kwietnia do maja. Toki odbywają się w ciepłe dni i prawdopodobnie wrony pozostają w tych samych parach przez całe życie. Gniazdo budują oba ptaki wysoko w koronie drzewa. Podstawa jest zbudowana z połamanych suchych gałązek, gliny i mchu, niecka gniazda zaś wyścielona jest włosiem i trawą. Zniesienie składa się z 4-5 jaj, podobnych do jaj gawrona. Samica wysiaduje je sama bardzo wytrwale. Opuszcza gniazdo, aby zjeść pokarm przyniesiony przez samca (samiec karmi ją również w gnieździe) lub dla odbycia krótkiego lotu. Pisklęta lęgną się po 17-18 dniach. Samica początkowo siedzi na nich, lecz po tygodniu przyłącza się do samca, przynosząc razem z nim pokarm dla piskląt. Młode opuszczają gniazdo po miesiącu i koczują w sąsiedztwie gniaz­da razem z rodzicami, prawdopodobnie aż do zimy. Wrony są wszystkożerne, chociaż wolą pokarm pochodzenia zwierzęcego. Zjadają owady, małe ptaki i ssaki, a także padlinę. Niszczą dużo jaj ptaków, zwykle je „wypijają“. Jedzą również ziarno zbóż, zielone części roślin, owoce itp. Ptaki z północy mogą odlatywać daleko na południe - do Europy Środkowej. Zimą wrony łączą się czasem w stada z gawrona­mi i kawkami.

wrona wśród innych ptaków

W Europie żyją dwa podgatunki: czarnowron (Corvus corone corone) i wrona siwa (Corvus corone cornix). Czarnowron jest całkowicie czarny, z zielonkawym i purpurowym połyskiem. Wrona siwa ma czarną głowę, podgardle, skrzydła, ogon i uda, pozostałe zaś upierzenie ma szare. Samce i samice obu podgatunków wyglądają podobnie. Czarnowrona można pomylić z młodym gawronem, lecz doświadczony obserwator może go odróżnić po masywniejszym, głębiej osadzonym dziobie, który ma nieco zakrzywioną górną krawędź.Czarnowron ma wąskie i ostro zakończone pióra wierzchu głowy. Zamieszkuje zachodnią część Europy w przybliżeniu od Łaby w kierunku Wiednia, przez Alpy do północnych Włoch. Wrona siwa występuje na północy i wschodzie, daleko w głąb wschodniej Syberii. Oba gatunki mogą tworzyć pary mieszane. Ich potomstwo jest ciemniejsze niż wrona siwa. W Ameryce Północnej występuje gatunek Corvus brachyrhynchos. W Polsce wrona jest średnio licznym gatunkiem lęgowym, czarnowron zaś gnieździ się bardzo rzadko w zachodniej części Polski.


Facebook

YouTube

Ciekawostki

Kategorie

Tagi

czy wiesz, że... drapieżniki dzieci jastrzębiokształtne jętki kambr karnawał lód mars modliszki mózg osobowość psychologia ptaki drapieżne ptaki śpiewające sawanna skoczogonki, widłogonki, rybiki skorki turcja umysł ważki widelnice ziemia

Reklama

Fatal error: Cannot use [] for reading in /home/newglob/domains/pociagdonatury.pl/public_html/9e5b5ebee85138b10ad61cd208018696/SeoPilotClient.php(394) : runtime-created function on line 18