Zebra (Equus grevyi)

Zebra (Equus grevyi)
Zebry są zwierzętami podobnymi do koni, tylko mają czarno-białe pasy, które służą za kamuflaż. Wyróżnia się trzy główne gatunki - zebrę stepową, zebrę górską i zebrę Grevy’ego. Występują one w różnych częściach Afryki.

Pasiaste ubarwienie

Układ pasków zależy od gatunku zebry. Zebra górska ma białą sierść w czarne pasy węższe niż u zebry stepowej. Z kolei u tej pasy zakręcają lekko w tył w kierunku zadu, tworząc na bokach kształt litery y. Zebra Grevy’ego, największa z zebr, ma sztywną, szpiczastą grzywę dłuższą niż u pozostałych gatunków. Jej paski są węższe, gęściejsze i nie rozcią­gają się aż do brzucha. Tworzą lśniącą, białą plamę po obu stronach ogona. Paski przybierają także różne kształty u poszczególnych zebr.

Każda zebra ma niepowtarzalny wzór pasków, tak jak niepowtarzalne są odciski palców u człowieka.

Życiestada

Zebry tworzą małe stada liczące około 20 osobników. Grupę prowadzi samiec. Ogier trzyma się zwykle z tyłu i chroni samice oraz potomstwo przed napastnikami. Klacze żyją w stadzie przez cały czas, podczas gdy źrebięta opuszczają je, gdy tylko są na tyle duże, aby założyć własne.

Taktyka obrony

Zebry są w stanie biec z prędkością około 55 km/h. Uciekając przed napastnikiem, poruszają się bardzo szybko. Gdy drapieżnik podejdzie zbyt blisko, mogą także skutecznie bronić się zębami i nogami. Mocne kopnięcie silnych kończyn może wyrządzić drapieżnikowi poważne szkody - nawet złamać szczękę Iwa czy zabić hienę!
Czarno-białe pasy zebry również pełnią funkcję ochronną. Dzięki nim napastnik w pogoni za stadem nie jest w stanie dobrze skupić wzroku. W nocy zwykle jeden członek grupy czuwa, podczas gdy reszta zwierząt śpi.

Komunikacja

Zebry są bardzo głośnymi zwierzętami. Porozumie­wają się między sobą za pomocą różnego rodzaju nawoływań. Matki skamlą, gdy zostają oddzielone od młodych. Porykują w porze posiłku lub gdy przechodzi zaprzyjaźniony osobnik. Samice także głośno ryczą, poszukując zgubionego potomstwa, rżą, aby przestrzec innych członków stada przed niebez­pieczeństwem, i wydają ostry skowyt, gdy uciekają przed napastnikiem.

Nazwa popularna: zebra Grevy'ego
Nazwa naukowa: Equus grevyi
Występowanie: trawiaste równiny południowej i wschodniej Afryki
Rozmiar:  wysokość: 1,4-1,6 m waga: 350-450 kg
Pożywienie: trawa
Wrogowie: lwy, afrykańskie psy myśliwskie, lamparty i hieny, ludzie polujący na zebry ze względu na ich skórę
Status: zagrożony

Facebook

YouTube

Ciekawostki

Kategorie

Tagi

czy wiesz, że... drapieżniki dzieci jastrzębiokształtne jętki kambr karnawał lód mars modliszki mózg osobowość psychologia ptaki drapieżne ptaki śpiewające sawanna skoczogonki, widłogonki, rybiki skorki turcja umysł ważki widelnice ziemia

Reklama

Fatal error: Cannot use [] for reading in /home/newglob/domains/pociagdonatury.pl/public_html/9e5b5ebee85138b10ad61cd208018696/SeoPilotClient.php(394) : runtime-created function on line 18